Bizim E aktüel ürünler sitesini kurmaktaki en büyük amacımız buydu, diğer aktüel ürün siteleri gibi yalnızca katalogları yayınlayıp altına da iki satır yazı yazmak değildi. Umarım bizleri okuyan her keze bir nebze olsun yardımcı oluyoruz dur, sizlere daha fazla bilgi aktarmak ve aktüel ürünler kataloglarında bulunan diğer ürünlerle ilgili de zaman zaman bilgilerde bulunduk.
Tanıtmış olduğum sayfada vede diğer sayfalarda genellikle gıda üzerine ürünler mevcut, sizlere çikolata veya cips nasıl yenilir anlatacak değiliz. Bu sayfalarda bulunan aktüel ürünlerle ilgili yalnızca bilgi amaçlı bir kaç şeyden bahsedip, ürünlerin muadilleriyle
aralarındaki fiyat farklarını, yarar ve zararlarıyla ilgili genel kültür paylaşacağız.
A101 aktüel ürünler 25 aralık kataloğumuzda bulunan, bir birinden güzel ve yemeğe doyamadığımız, çikolatalar var. Bu yazımda yukarıda da bahsettiğim gibi ufak ufak çikolata hakkında bilgiler sunacağım, bu bilgilerin başında çikolata neden yapılır? Çikolata kilo aldırır mı? Çikolatanın zararı var mı? Günde ne kadar çikolata tüketmeliyiz? Çikolata alırken nelere dikkat etmeliyiz? Gibi bir kaç temel konu üzerinde araştırmalar yaptık ve bu bilgileri çikolata sayfamızda sizler için değerlendirdik.
Çikolatanın Tarihi; çikolatanın keşfi milattan öncelere kadar dayandırılıyor. bu zamana kadar yapılan kazılarda 2600 yıllık bir çömleğin içerisinde çikolata kalıntıları bulunmuş. Çikolatanın esas olarak tanınmaya ve satılmaya başlanması, İspanyol kaşiflerin orta Amerika da yerlilerin içecek olarak kullandığı bu besini, ülkelerine götürüp değişik şekillerde tüketmesiyle başlayan bir serüvene dönüşüyor. 1700 lü yıllarda İngiltere de çok yaygın hale gelen bu besin maddesi, çikolata dükkanlarının açılmasıyla büyük bir pazar haline geliyor.
Çikolata Neden Yapılır? Çikolata kakao ağacının tohumlarından elde edilen bir besin grubudur, batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika da üretiliyor. Kakao ağaçlarının ortalama boyu 4 ile 10 metre arasında değişmekte ve 35 cm uzunluğunda meyveler vermektedir, meyvelerin içerisinden 20- 40 arasında kakao çekirdeği yani tohumlar mevcut. Bu kakao çekirdekleri güneşte kurutularak fabrikalarda işlenir hale getiriliyor, kakao çekirdekleri kavrularak ve öğütülerek macun haline getiriliyor, bu macun daha sonra çikolata yapımında kullanılıyor, ayrıca kalıplarda preslenerek kakao yağı ve kakao elde ediliyor. Elde edilen kakao şeker ve kakao yağı da konularak hamur elde ediliyor, bu hamur silindirler vasıtasıyla pürüzsüz hale getiriliyor ve çikolata yapılmak üzere çikolata fabrikalarına gönderiliyor.
Çikolata Kilo Aldırır mı? Özellikle bayanların en çok merak edip araştırdığı konuların başında gelen, çikolata kilo aldırır mı sorusu. Çikolatalar aslında çok faydalı bir besin, özellikle son zamanlarda yapılan araştırmalar çikolatanın insan vücudu için çok yararlı olduğunu belirmekte, Fakat her şeyin fazlasının zararlı olduğu gerçeğini de unutmayalım, belirli oranlarda çikolata kullanımı vücudumuza kilo aldırmadığı tespit edilmiş, özellikle belirtmek isterim ki bahsedilen çikolata siyah (bitter) çikolata çünkü şeker oranı düşük.
Çikolatanın Zararları Var mı? Her şeyin fazlası zarardır, yapılan araştırmalarda kaliteli, gerçek kakaolar dan üretilen ve günlük yeme miktarını aşmadıkça çikolatanın zararı görülmemekte. Fakat aşırı tüketim ve uygun koşullarda üretilmemiş (merdiven altı) içerisine katkı maddeleri konulmuş çikolataların, en başta diyabetik sorunlara yol açacağı gibi alerjik durumlara da sebebiyet vermekte. Avusturyalı bilim adamlarının yaptığı bir araştırmada özellikle kadınlarda çok aşırı şekilde çikolata tüketimi, kemikleri zayıflattığı ve kırılmalara, çatlaklara karşı daha duyarlı olduğu klinik araştırmalarda ortaya cıkmış.
Günde Ne Kadar Çikolata Tüketmeliyiz? Yapılan araştırmalarda Alman ve İsveç bilim adamları insan vücudu için gerekli olacak çikolata miktarını araştırmış, elde edilen sonuç ise sade ve sütsüz bitter çikolata olmak üzere 6-8 gr arasında tüketeceği bununda 30 kaloriye tekabül ettiği yapılan araştırmalarda ortaya cıkmış. Dikkatimi çeken diğer bir konu ise çikolatanın faydaları, bir günde önerilen oranlarda yenilen çikolatanın bakın nelere faydası bulunuyor, tansiyon, kalp damar hastalıkları, stres, yorgunluk ve felce karşı koruma sağlayarak direncimizi de arttırmaya faydaları olduğu ortaya cıkmış.
Çikolata Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Bütün alışverişlerde olduğu gibi çikolatayı da alırken, öncelikli olarak güvenilir ve ruhsatı olan yerlerden almalıyız. Ayrıca her üründe olduğu gibi ambalajlı, etiket bilgileri okunur, tarım ve köy işleri bakanlığından onaylı ürünlerin tercih edilmesi çok önemli. Çikolata kutusu veya üzerinde muhakkak üretim tarihi ve içeriği okunur şekilde olmalıdır, çikolataların kalitesini anlayabilmek için laboratuvara ihtiyacınız yok. Bir parça çikolata size o ürün hakkındaki bütün gerçekliği ortaya koyacaktır, bunun için tek yapmanız gereken bir parça çikolatayı ağzınıza atmak ve ağzınızda eridiğini, tortu bırakmadığını hissetmeniz gerekmektedir. Çikolatalar içerisinde bulunan kakao yağı normalde oda sıcaklığında eriye bilen bir yağdır, ağzınıza attığınızda iç sıcaklığımızla kakao yağının erimesi gerekmektedir, ayrıca kaliteli çikolatalarda kakao yağı kullanılacağından ağzımızın içerisinde tortu bırakmaması gerekmekte.
Sizler için A101 aktüel ürünler kataloğunda bulunan çikolata sayfasını inceledik ve ürünlerle ilgili detaylı bilgiler sunmaya çalıştım, umarım faydalı olmuştur.
İyi alış verişler diler, sağlıklı ve mutlu günler dilerim.