Çocuğunuza ve sevdiklerinize güvenerek, sağlıklı balı yedirmeniz için, Bal gerçeği yazımızı hazırladık. Yukarıdaki sorular ve daha fazlasını yazımın içerisin de bulabilirsiniz.

Bal Nedir?
Bal bizi sokmalarından sürekli olarak korktuğumuz arıların bitki ve çiçeklerden topladıkları nektarları, vücutlarındaki enzimlerle karıştırarak oluşturdukları bir besin maddesidir. Rengi beyazdan esmere kadar değişen tatlı, koyu, sıvı bir maddedir. Oluşturulan bu gıda maddesini ise yine kendi vücutlarından oluşturdukları bal mumu sayesinde, petekler oluştururlar ve bu peteklerin gözlerinde muhafaza ederler. Bir kovandaki arıların 1 kg Bal üretebilmesi için, Dünyanın çevresini 6 kez dolaşması gerekir ve bu sürede 8 kg bal tüketmesi gerekiyor, buyrun değerini siz ölçün.
Doğal Bal Nasıl Anlaşılır?
Bir balın doğal olup olmadığını tadından, renginden, akışkanlığından anlamak imkansızdır. Yapılacak tek bir analizle bile bir balın doğallığı anlaşılamaz. Bazı satıcılar insanlara balının doğal olduğunu anlatmak için çakmakla yakıp yanıp yanmadığını test ederler, evet bu bir test yöntemi sayıla bilir ama bu balın doğal olduğunu kanıtlamak için yeterli bir yöntem sayılmaz. Bunun için tüm analizlerin yapılabildiği, teknik donanımı yeterli laboratuvarlarda gerçek yada sahte olduğu anlaşılabilmektedir.
Normal şartlarda teste sokulan bir bal, 62 farklı analizden geçerek sofralarımıza geliyor. Bu analizlerden bazılarını aktarmak isterim,
Balda ticari glikoz olup olmadığı
Balda su oranı analizi
Prolin, Fruktoz, Glikoz, Sakkaroz miktarlarının analizi yapılır
Polen analizi
Bu testler kovan içerisindeki bala dışarıdan şeker verilip verilmediği, yani Bala herhangi bir müdahale var ise bu testler sonucunda ortaya çıkmakta. Ayrıca polen analizi ile de arının hangi bitkiden bal yaptığını ortaya koymakta. Bu testlerin dışında
Antibiyotik olup olmadığı,
Bitkilerden gecen zirai ilaç kalıntısı olup olmadığı yada miktarı kontrol ediliyor,
Bal içerisine arının dolaştığı bölgelerden zararlı metallerin veya kimyasalların geçip geçmediği,
Balda Bakır, Kurşun, Çinko, Kadminyum gibi ağır metallerin olup olmadı kontrol ediliyor,
Bala yapılan bu testler üç gün ile dört gün gün arasında değişmekte ve tüm bu testleri gıda mühendisleri, kimyagerler, kimya ve gıda teknikerlerinden oluşan ekipler tarafından test edilmektedir. Bütün ballara bu testler yapılıyor mu? Diye soracak olursanız eğer maalesef ki hayır! Hatta bazı markalı bal firmaları bile bu testlerin bir çoğunu yapamamakta, ama markasız ürünler yani sokakta veya pazarda hiç bir şekilde analiz raporu olmayan balların hiç birinde bu kontroller yapılmamaktadır. Burada tamamen satıcının insafına bırakılmış olursunuz. Eğer ki aldığınız bir baldan şüphe duydunuz veya farklı bir şeyle karşılaştınız, şikayetiniz durumunda yapılan testlerde bal içerisinde HMF (balın ısıtılması sonucu olumsuz çıkan bir analiz) veya başka bir kalıntı unsuruna rastlanır ise 11.000 tl para cezası uygulanır.
Bal Neden Şekerleşir? (Kristalleşir)
Doğal bal şekerleşmez diye bir şey söz konusu değildir, her balın içerisinde doğal olarak doğada bulunan mesela (şeker pancarı) gibi, glikoz ve fruktoz şeker miktarları yüksek bitkiler vardır. Eğer arının dolaştığı bitkinin nektarında glikoz oranı fazla ise bal zamanla şekerleşir veya kristalleşir, Früktoz miktarı fazla ise daha uzun süreler kristalleşmeden saklanabilir ama şekerlenmeyeceği anlamına gelmez.
Balın Kristalize Olması (şekerlenmesi)
Yukarıda da belirttiğim gibi her bal kristalleşir, ne oluyor da bal kristalleşiyor. Bir balın şekerlenmesi içerisinde bulunan glikoz ve suyun sıcaklık ile etkileşime girerek bir reaksiyon oluşturması dır. Bu sıcaklık 5°c altında ve 25°c üstünde ise bal şekerlenmez, balın şekerlenmesi için 10°c ile 14°c lık bir sıcaklık yeterli oluyor.
Balların Renkleri Neden Farklıdır?
Balın rengi konusunda bir çok satıcı abartmayı maalesef ki çok seviyor, ama isin asli abartılacak bir durum söz konusu değildir. Evet arının gezdiği, dolaştığı ve nektar aldığı bitki örtüsü ile bulunduğu konum önemli. Çünkü nektarı aldığı bitki örtüsü ne kadar fazla olur ise kokusu ve tadı etkilenmiş olur, birde yerleşim yerlerine yakin olan kovanlar ile tamamen doğada olan kovan arasında mutlaka fark olur. İste balın rengini bu belirlemede bu faktörler etkili olur, gezdiği çiçeklere ve aldığı nektar kalitesine göre farklılık gösterir. Akışkanlığı da balın kovandan erken sağılmasıyla alakalıdır
Markalı Ballar Güvenilir mi?
Markalı bal çeşitleri açıkta satılan ballara nazaran daha güvenilir diyebiliriz, sebebi ise markalı balların yönetmelik gereği kontrolleri yani testleri yapmaları şarttır. Açıkta satılan balların içerisinde ne olduğunu bilmediğimiz için, işini hakkıyla yapan ve marka değeri olan balların alınması belkide en doğru olanıdır. Tabi burada balını layıkıyla yapan üreticiye lafımız yok, esas sorun da burada zaten, kim layıkıyla yapıyor, kim yapmıyor bilemiyoruz. Aldığımız her ürünü de tahlile gönderecek de değiliz, o sebepten dolayı bilinen ve analizleri yapılmış sertifikalı balları almak ve tüketmek, günümüz şartlarında en doğrusu gibi görünmekte. Gecen sene içerisinde tarım ve köy işleri bakanlığının açıkladığı ve teşhir ettiği bazı satıcıların ve üreticilerin, satmakta olduğu veya ürettiği bazı ürünler içerisinde antibiyotik, pestisit ilaç kalıntısı ve naftaline rastlanmış, şimdi buyrun buradan yakın, artık tüketiciler kime nasıl inanacak doğru ürünü nasıl bulacak işte bunların hepsi soru işareti. O sebepten dolayı bildiğimiz ve piyasada marka yaratmış ürünleri bulun ve onları tercih edin, üç kuruş fazla olsun ama sağlığınıza bir şey olmasın.
Süzme Bal İle Petek Bal Arasında Fark Var mıdır?
Belkide en çok merak edilen konuların başında gelir, süzme bal ile petek bal arasında far olup olmadığı. İşin aslı ise süzme bal ile petek bal arasında değer olarak fark yoktur, her ikisinin de besin değerleri eşittir. Petek bal tüketmenin vitamin veya mineral olarak süzme bala göre hiç bir avantajı olmadığı gibi kontrolleri yapılamadığı için zararı bile olabilir. Petek ballar şekil ve içerik itibari ile analizleri yapılamadığı için kontrolsüz olarak piyasaya sürülür.
Arı Sütü, Polen Ve Propolis Nedir? Faydası Var mıdır?
Bir çok sağlık kitapları ve bu konulara hakim olan sağlıkçılar, herbalistler arı sütü, polen ve propolsin yararlarını anlatmaktadırlar. Aslında doğanın mucizesi olan balın, insan oğluna sunduğu armağanlardan bir kacı diye biliriz bu üçlüye. Arı sütü kraliçe arının güzellik ve gençlik iksiridir, işci arılar yaptıkları bal emilsiyonu nu (arı sütü) kraliçe arıyı beslemekte ve daha güçlü olmasını sağlamakta kullanırlar. Arı sürtünün içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde hüçre onarıcı ve yenileyici etkisi olmaktadır ayrıca cilt ve saç hastalıklarına iyi geldiği de bilimsel olarak kanıtlanmış ve bazı kremlerde etken maddesi olarak kullanılmıştır. Diyebiliriz ki bu besin maddesi kraliçe arının gençlik iksiri. Polenin ise arılarla bir alakası yok, bildiğiniz üzere çiçek tozlarıdır. Arılan bitkiler arasında ki döllenmeyi sağlayan bir taşıyıcı görevi üstlenmekte aynı zamanda da bu polenlerle beslenmekteler, Polenin insan vücuduna katkısı ise özellikle çocuklarda gelişme ve büyümede etkin bir görev üstlenmesidir. Bu üçlünün içerisinde ise en etkili ve hassas olan Propolistir, Propolis arıların bitki, tomurcuk, ve filizlerden elde ettiği çok kuvvetli bir antibakteriyel, antiviral ve antifungal bileşenlere sahip, yapışkan bir organik maddedir. Astım, mide, bağırsak, diş eti, ağız yarası ve bazı kaynaklara göre migren gibi hastalıkların tedavisinde etkin bir rol üstlenmesidir.
Bal Çeşitleri Arasında Fark Var mıdır?
Piyasada bir çeşitte bal satılmakta, bunların bazıları kestane, ardıç, kekik vs. gibi kovanın bulunduğu bitki örtüsünün renk ve kokusunu ihtiva eden bal çeşitleri satılmaktadır. Hatta bazıları inanılmaz rakamlara satılmaktadır, eğer bilim adına konuşursak, bilim diyor ki bal kalitesini gerçekliğinden ve kalıntısızlığından alır. Bu sebepten dolayı ballar arasında ayırım yapılmaz, bütün bal çeşitlerinde kontroller ve analizler esnasında tat, koku ve renk dışında enzimlerinde farklılık görülmediği yazılmaktadır.
Bekleyen Balın Tadı Değişir mi?
Özellikle bal hemen tüketilen bir besin maddesi değildir. genellikle kış aylarında tüketimi artar, yaz aylarında ise azalır. Hal böyle olunca bal en az altı ay rafta bekler, bu bekleme esnasında bazı ballarda ekşime ve tadında değişiklik olduğu gözlemlenir. İşte bu değişiklik çiçekler içerisindeki maya özlerinden meydana gelir, balan geçen bu mayalar zamanla balın tadında değişiklik yapabilir.
Balın Ne Kadar Zamanda Tüketilmelidir?
Balın kendine has bir koruma sistemi mevcuttur, içerisinde oluşan mikroorganizmaları yok ettiği için bal bozulmayan bir besin maddesidir ve son kullanma tarihi olmaz. Tek dikkat etmeniz gereken konu balı güneşten ve sıcaktan korumak, balı ısı ve güneş faktörlerinden korumak çok önemlidir. Bunun sebebi ise balın içerisinde bulunan ve kanserojen madde olarak tanımlanan HMF maddesinin artışına sebebiyet vermektedir. Bu maddenin oluşmasını istemiyorsanız, balınızı sıcaktan ve ışıktan uzakta tutacaksınız. Balınızı oda sıcaklığında 20 derece ile 25 derece arasında saklamalısınız, balınızı buzdolabında saklamayın şekerlemeyi hızlandırmış olursunuz.
Bebekler Bal Tüketmeli midir?
Bebeklerin sindirim sistemi 1 yaşına kadar tam olarak gelişmediğinden, bebek botulizmi denen bir enfeksiyona sebebiyet vermektedir. Bu enfeksiyona sebep olan ve balın içerisinde bulunan botulizm, Clostridium Botulinun bakterilerinin, gastro-intestinal organlarında gelişmesiyle meydana gelen bir enfeksiyon çeşididir. Bebeğiniz 1 yaşını doldurmadan bal tüketmesi tavsiye edilmemektedir.
Günde Ne Kadar Bal Tüketilmelidir?
Bir günde tüketmeniz gereken miktar, kilonuz ile doğru orantılı. Tavsiye edilen kilo başına 1 gr bal tüketilmesidir, bir çocuk için günde 20 gr, 1,5 yemek kaşığı yada 3 tatlı kaşığı bal tüketmesi önerilmekte.
Diyet Yapılırken Bal Kullanılır mı?
Bir çok diyet listesin de bal kullanılmaktadır, çünkü bir yemek kaşığı balda 64 cal enerji vardır. Balın içerisinde yağ bulunmadığı için diyetlerde kullanılabilir. Ayrıca Şeker hastalarının bal tüketmesiyle alakalı olarak ise mutlaka doktorlarına danışarak, onların kontrolünde kullanması gerekmektedir.
Krem Bal Nedir?
Krem bal süzme balın uygun yöntemlerle ve kontrollü olarak kristalize edilmesin den meydana gelen yoğun kıvamlı bir baldır. Bal kimyasal olarak olarak bir değişikliğe uğramaz ve süzme bal ne ise krem balda odur.
Bal gerçek anlamda insan oğluna bahşedilmiş armağanlardan birisi, her gıda maddesinin mutlaka bir besin değeri mevcuttur. Sağlıklı ve güvenilir besinler tüketmemiz için bu yazıları okumamız veya gerçeğini nasıl anlayacağımız ile ilgili bir şeyler araştırmak zorunda kalmamız, çok acı bir durum. İnsan oğlunun kendine yaptığı zulüm ve kötülüğü başka hiç bir çanlı yapmıyor. Bizlere bahşedilmiş armağanları mahvetmek için elimizden geleni yapmaktayız, yüce kitabımızda bal ile ilgili yer alan bir sürede ise "insanlara şifa dağıt" derken, insanlar kendi elleriyle onu zehir yapıyor. Allah bizi kötü insanlardan korusun temennisi ile iyi alışverişler.
"Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: "Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine göz göz ev edin! Sonra her türlü meyveden ye de Rabbinin sana yayılman için belirlediği yolları tut!" Onların karınlarından çeşit çeşit renklerde şerbet çıkar ki, onda insanlara şifa vardır. Elbette düşünen kimseler için bunda ( Allah'ın kudret ve hikmetine ) delil vardır."(Nahl sûresi 68-69).
Kaynakca; Anavarza Bal
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorum yap. Tüketiciye Faydan Olsun