Bim ve A101 Aktüel HasÇevher Tencere Seti
Tencere veya tava alırken nelere dikkat edilmeli hiç düşündünüz mü? Çelik tencereler yemeğe lezzet katar mı? Yada yalnızca görüntüsü ve şeklimidir sizi cezbeden?
Bence bir tencere almadan önce bir kez daha düşünün derim. farklı bir bakış acısıyla, birde bu gözlerden görün.
Tencere ve tavalar hayatımızın en büyük gizli kahramanlarıdır, güzel ve leziz yemeklerin pişirildiği mutfak gereçleridir onlar. Satın alıp evlerimize götürdüğümüz, tencere ve tavalarda yapılan yemeklerin lezzeti kadar, sağlık acısından da önemli hususlar ihtiva ederler. Genellikle şekil ve desenleri göz önünde tutularak alınsalar da , bunun yanında işlevsellik ve sağlık acısından önemli olan faktörleri göz ardı edilmektedir.
Bim aktüel ürünlerinde satılan has cevher çelik tencere seti tencere seti hakkında ve genel olarak tencereler hakkında bilgi sunmaya çalışacağım.
Bir başka bakış acısıyla sunmaya çalışacağım yorum da, tencerenin bir yemeğe kattığı lezzet. Yapacağınız bir yemeğe, tencere nasıl bir lezzet katabilir ki! Diye düşüne bilirsiniz. İşin aslı yemek yapmak her acıdan bir sanattır, çünkü yemek sunmaktır, teşhir etmektir, gönülleri kazanmaktır. yemek yapmak mutlu etmektir, mutlu olmaktır her acıdan.
Sanatın içerisinde ne varsa, yemek yapmanın da içerisinde de vardır.Yemek yapan insanın, öz güveni olmalıdır. Değişik tat ve lezzetleri sunmalı, insanları yemekleriyle mutlu etmelidir. Bir annenin veya bir aşcı'nın yaptığı yemeği eşi dostu veya müşterisinin beğenmesi, en büyük mutluluktur.
Ben böyle düşünüyorum ve yorumluyorum yemek yapmayı, peki bir tencerenin bu anlattıklarımla ne gibi bir alakası olabilir? Aslında çok alakası var. Hiç toprak tencerede veya güveçte yemek yediniz mi?
Yemediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir. Toprak tencereler günümüzde köylerde ve kasabalarda halen daha kullanılmaktadır. Özellikle et ile yapılan yemeklerde kullanılan toprak tencereler, odun ateşinin közü içerisinde. Ağır ağır ve usulca pişirilerek çok harika yemeklerin yapıldığı ve yemeğe doyamayacağınız tatların lezzet iksiridir toprak tencereler.
Günümüz şartların da toprak tencereler artık yok denilecek kadar az kullanılıyor, zamanımız teknolojisine bakıldığın da aslında bu normal bir olay.Toprak tencereler yok diye, lezzetli yemekler yiyemeyeceğimiz anlamına da gelmiyor tabi ki.
Önceden evlerimizde şimdiki tencere çeşitlerinin dışında, belki yeni nesillerin hiç bilmediği yemek pişirme ve saklama için kullandığımız toprak, bakır(kalaylı), demir ve alüminyum tencere ve tavaları mevcut idi. Şimdilerde ise her evde teflon, seramik, çelik ve dökme tencereler olmak üzere bir çok çeşit tava tencere mevcut.
Zaman içerisinde bakır ve alüminyum tencerelerin insan sağlığına zararlı olduğu tespit edilmiş idi. İçlerinde en sağlıklısı olan toprak tencere ise kırılganlığından dolayı tercih sebebi değildi.
Teknolojinin ve bilimin ilerlemesiyle önce çelik tencere daha sonra ise dökme tencere mutfaklarda yerini alırken ardından teflon kaplama ve onu izleyen porselen tencere ve tavalar mutfaklarda ki yerlerini aldı.
Günümüzde halen daha hangisi daha iyi ve sağlıklı gibi bir çok tartışma sürerken iken, her kezin evinde mutlaka bir tanesi mevcut. Yazımın devamında sizlere hayatımızda kullandığımız bu tencereler hakkında kısa bilgiler vereceğim. En baştan beri dediğim gibi, tencere deyip geçmeyin esas lezzet ustaları onlardır. Annelerimiz alınmasın pişirme acısından.
Yemek yapma aşamasında pişirme çok önemli bir sıralamadır, yemeğin ağır ve eşit şekilde pişirilmesi yaptığınız yemeğe lezzet üstüne lezzet katacaktır. Yemek pişirme esnasında en dikkat edilmesi gereken konuların başında, tencereye alttan vuran alevin tencerenin kenarlarına taşmamasına dikkat edilmeli. çok fazla hararetli ateşte yemek yapmaktan kaçınmalısınız, ayrıca yemek yapma aşamasında yemek yaparken kattığınız malzemelerin kokularının ve sularının uçup gitmemesi için sıkı bir kapağa ve damlama özelliği olması da birer etkendir.
Kaplamalar her zaman dikkat edilmesi gereken çok hassas bir konudur. dökme demirlerin lezzetine, yemek pişirme süresine ve sağlamlığına kesinlikle laf edilemez fakat emaye ile kaplanamayan kısımlarının her zaman pas tutma ve korozyona uğrama şansı vardır. O sebepten dolayı kullanım esnasında dikkat edilmeli ve sert malzemeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Yıkama ve durulama makinede yapılabilinir, bir yere çarpmadığınız ve çizmediğiniz sürece çok lezzetli yemekler sunarsınız.
Dökme tencere alırken size bir püf nokta söylemek isterim, birincisi kapak ile gövde arasındaki ek yerlerine dikkatli bakın emayenin en az geldiği ve döküldüğü yerler buralardır, mat ve pürüzlü ise bunu satıcıya bildirin. İkincisi ise bir yemeğe tat katan özelliklerden bir tanesi olan "damlama" için kapakta damlama uzantısı olup olmadığına bir bakın. yoksa çok önemli değil ama olursa çok daha güzel olur.
SeramikTencere: Günümüzün fenomeni olan Seramik tencereler, aslında bildiğimiz Toprak tencerelerinin farklı bir boyutu. Gecen zaman içerisinde insanların, sağlık ve lezzet ayrımı içerisinde kaldıkları bu dönemde. Tekrardan toprak ana, bir çok mutfakta yerini almaya başladı. Seramik tencere ve tavaların çıkmasının en büyük nedeni, insanların sağlık acısından yaşadıkları endişeleri bir nebze olarak gidermekti. seramik malzemesi hem materyal, hemde işçilik olarak çok zahmetli bir yapıya sahip. Teknolojinin de ilerlemesiyle atalarımızın yüz yılarca kullandığı kil ve su tekrardan hayat bularak daha sağlam hale getirildi. Gerçek seramik alabilmeniz için biraz fazla para harcamanız şart.
Maalesef ki piyasadaki bir çok tencere ve tava seramik kaplama veya beyaz teflon kaplamadır. Şöyle söyleyeyim her krem rengi veya her beyaz seramik değildir.
Modernliğin; modern hileleri bunlar. Hayatımızın her noktasında gözünü para hırsı bürümüş kişiler, insanların sağlığını düşünmeden ve sırf para kazanmak için çeşitli materyaller ortaya çıkarmışlardır. Seramik tavalar olması gerektiği gibi satılmamaktadır, satanlar ise malzemenin kırılganlığı ve hassaslığı yüzünden yüksek fiyatlara satmaktadırlar. O yüzden bu konuda çok dikkatli olmanızı her seramik tava bu diyene inanmamalısınız. Eğer ki illada seramik tava alacağım diyorsanız mutlafa güvenilir ve sertifikası olan marka tercih etmenizde yarar var derim.
Teflon Tencereler: Bir çoğumuz öğrendik ki yıllardır bize "Florlanmış etilen polimeri" maddesini yedirttiler, Teflon tavalar ilk çıktığında devrim niteli taşıyan bir malzemeydi. Mutfakla uğraşan her kez bilir ki yemek pişirmenin en büyük sorunu yaptığı bir malzemenin yapışmasıdır, "teflon" maddesinin alüminyum tencere ve tavalarda kullanılmasıyla beraber. bu sorun ortadan kaldırıldı.
Bu sorun ortadan kaldırıl dı, kaldırılmasınada kimse insanlara bu kanserojen madde içerir bu boşta yüksek ateşte kullanmayın, tel ve benzeri temizlik aletleri ile temizlemeyin ve yalnızca tahta kaşık kullanın diye uyarmadı veya etiketlerine bununla ilgili bir şey yazılmadı.Anlayacağınız üzere iş işten geçti bari çocuklarımıza bulaşmasın diyelim.
Çelik Tencereler: Çelik tencereler mutfakların vazgeçilmez ve en çalışkan mutfak gereçlerinden bir tanesidir, Çelik tencerelerin artıları olduğu gibi eksileri de yok değil, ama bir çok acıdan gerçek seramik tencerelerden sonra güvenebileceğimiz ürünlerden bir tanesidir çelik tencereler. Çelik tencerelerin geç ısınması ve hemen soğuması yapısal olarak en belirgin özelliğidir. Son geliştirilen tencerelerde daha fazla ısı yayması için özel tabanlar geliştirilmiş ve kullanışlı şekilde olmaları sağlanmış. Çelik tencerelerde dikkat etmeniz konu ise tencereye uygun ocakta kullanılması çok önemli, kullandığınız ocağın alevi kesinlikle tencereden taşmamalıdır.
Çelik tencereler çizilmez değildirler, yine kullanacağınız karıştırıcı sivri ve tırtıklı olmamalı mümkünse her zaman tahta kaşık kullanılmalıdır. Çeliğin mutfaklarda kullanılmasının en temel noktası korozyon dan etkilenmemesi ve Nötür olamasıdır, bu şu anlama geliyor çelik hiç bir malzeme ile etkileşime girmez. En önemlisi kesin hijyen sağlaması için paslanmaz çeliğin temizlenmesinde kullanılan agresiv temizlik kimyasallarına karşı son derece dayanıklıdırlar.
Çelik tencerelerin kendilerini yenileme gibi bir özelliği de mevcuttur, içerisinde en az %10.5 krom içeren paslanmaz çelikler hava veya sudaki oksijenle reaksiyona girerek yüzeyde bir tabaka oluştururlar. Olası bir kimyasal reaksiyonda yüzeyin oksijenle teması halinde hemen kendisini onarmaya başlar ve nötür olması toksit reaksiyonları kesinlikle engellemektedir.
Aslında anlatılacak çok fazla özelliği olan çelik tencereler hakkında, şimdilik bu kadarını yazmakla yetiniyorum. Yazımın başındaki bütün soruların cevaplarını anlatmaya çalıştım.
Bim aktüel ve A101 aktüel ürünlerde bulunan HasÇevhere bağlı bu tencere seti güvenle alabileceğiniz ve uzun yıllar kullanabileceğiz yapıya sahip tencerelerin içerisinde, Firma yüksek standartlarda malzemeler kullanarak müşteri memnuniyeti en üst düzeyde tutmaya çalışmış, özellikle termo taban sıcaklıkları eşit yayarak yemeğinizin eşit miktarda ısınmasına ve lezzetli olmasına imkan sağlayacaktır.
Bizim tavsiyemiz çelik tencereden vazgeçmeyin, her şey bir yana sağlığınızdan ödün vermeyin. Bilinçli toplum bilinçli tüketicidir, bizim amacımızda topluma bilgi sunmaktır.
İyi alışverişler diler sağlıklı ve mutlu günler dileriz. En kısa sürede düdüklü tencereler hakkında da bir yazı yazacağım umarım okumaktan sıkılmazsınız saygılar.
Zaman içerisinde bakır ve alüminyum tencerelerin insan sağlığına zararlı olduğu tespit edilmiş idi. İçlerinde en sağlıklısı olan toprak tencere ise kırılganlığından dolayı tercih sebebi değildi.
Teknolojinin ve bilimin ilerlemesiyle önce çelik tencere daha sonra ise dökme tencere mutfaklarda yerini alırken ardından teflon kaplama ve onu izleyen porselen tencere ve tavalar mutfaklarda ki yerlerini aldı.
Günümüzde halen daha hangisi daha iyi ve sağlıklı gibi bir çok tartışma sürerken iken, her kezin evinde mutlaka bir tanesi mevcut. Yazımın devamında sizlere hayatımızda kullandığımız bu tencereler hakkında kısa bilgiler vereceğim. En baştan beri dediğim gibi, tencere deyip geçmeyin esas lezzet ustaları onlardır. Annelerimiz alınmasın pişirme acısından.
Yemek yapma aşamasında pişirme çok önemli bir sıralamadır, yemeğin ağır ve eşit şekilde pişirilmesi yaptığınız yemeğe lezzet üstüne lezzet katacaktır. Yemek pişirme esnasında en dikkat edilmesi gereken konuların başında, tencereye alttan vuran alevin tencerenin kenarlarına taşmamasına dikkat edilmeli. çok fazla hararetli ateşte yemek yapmaktan kaçınmalısınız, ayrıca yemek yapma aşamasında yemek yaparken kattığınız malzemelerin kokularının ve sularının uçup gitmemesi için sıkı bir kapağa ve damlama özelliği olması da birer etkendir.
Tencere ve Tava Çeşitleri
Dökme Tencere: eski adıyla demir tencereler, aslında yüz yıllardır hayatımızda olan eşyalardı. Daha çok kazan diye tabir edilirlerdi, özellikle büyük topluluk yemeklerini hazırlamak için kullanılan bu kazanlar günümüzde halen daha kullanılmakta. Bir dönemin çok gözdesi olan bu mutfak gereçleri zaman içerisinde paslanması ve sürekli bakım istemesinden dolayı kullanım zorluğuna sebebiyet vermekteydi. Bu sebepten dolayıda bir süreliğine saf dışı bırakıldı, fakat zaman içerisinde bu dökme demir tencerelerin lezzeti aranır oldu ve onları yeniden hayatımıza kazandırmak için alternatif yollar arandı. 19.yy sonlarında 20.yy başlarında dökme demir ev kullanımına daha uygun bir hale getirilerek satılmaya başlandı, Dökme demirin pas tutmasını engellemek ve bakımını basitleştirmek için enameled ile kapladılar, Diğer bir adıyla da emaye. Emaye yıllarca tartışma konusu olan bir madde olmuştur, eski dönemlerdeki emaye ler ile şimdiki emaye ler arasında ne kadar fark var bilmiyorum ama, gerçek olan bu bir kaplama yöntemidir.Kaplamalar her zaman dikkat edilmesi gereken çok hassas bir konudur. dökme demirlerin lezzetine, yemek pişirme süresine ve sağlamlığına kesinlikle laf edilemez fakat emaye ile kaplanamayan kısımlarının her zaman pas tutma ve korozyona uğrama şansı vardır. O sebepten dolayı kullanım esnasında dikkat edilmeli ve sert malzemeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Yıkama ve durulama makinede yapılabilinir, bir yere çarpmadığınız ve çizmediğiniz sürece çok lezzetli yemekler sunarsınız.
Dökme tencere alırken size bir püf nokta söylemek isterim, birincisi kapak ile gövde arasındaki ek yerlerine dikkatli bakın emayenin en az geldiği ve döküldüğü yerler buralardır, mat ve pürüzlü ise bunu satıcıya bildirin. İkincisi ise bir yemeğe tat katan özelliklerden bir tanesi olan "damlama" için kapakta damlama uzantısı olup olmadığına bir bakın. yoksa çok önemli değil ama olursa çok daha güzel olur.
SeramikTencere: Günümüzün fenomeni olan Seramik tencereler, aslında bildiğimiz Toprak tencerelerinin farklı bir boyutu. Gecen zaman içerisinde insanların, sağlık ve lezzet ayrımı içerisinde kaldıkları bu dönemde. Tekrardan toprak ana, bir çok mutfakta yerini almaya başladı. Seramik tencere ve tavaların çıkmasının en büyük nedeni, insanların sağlık acısından yaşadıkları endişeleri bir nebze olarak gidermekti. seramik malzemesi hem materyal, hemde işçilik olarak çok zahmetli bir yapıya sahip. Teknolojinin de ilerlemesiyle atalarımızın yüz yılarca kullandığı kil ve su tekrardan hayat bularak daha sağlam hale getirildi. Gerçek seramik alabilmeniz için biraz fazla para harcamanız şart.
Maalesef ki piyasadaki bir çok tencere ve tava seramik kaplama veya beyaz teflon kaplamadır. Şöyle söyleyeyim her krem rengi veya her beyaz seramik değildir.
Modernliğin; modern hileleri bunlar. Hayatımızın her noktasında gözünü para hırsı bürümüş kişiler, insanların sağlığını düşünmeden ve sırf para kazanmak için çeşitli materyaller ortaya çıkarmışlardır. Seramik tavalar olması gerektiği gibi satılmamaktadır, satanlar ise malzemenin kırılganlığı ve hassaslığı yüzünden yüksek fiyatlara satmaktadırlar. O yüzden bu konuda çok dikkatli olmanızı her seramik tava bu diyene inanmamalısınız. Eğer ki illada seramik tava alacağım diyorsanız mutlafa güvenilir ve sertifikası olan marka tercih etmenizde yarar var derim.
Teflon Tencereler: Bir çoğumuz öğrendik ki yıllardır bize "Florlanmış etilen polimeri" maddesini yedirttiler, Teflon tavalar ilk çıktığında devrim niteli taşıyan bir malzemeydi. Mutfakla uğraşan her kez bilir ki yemek pişirmenin en büyük sorunu yaptığı bir malzemenin yapışmasıdır, "teflon" maddesinin alüminyum tencere ve tavalarda kullanılmasıyla beraber. bu sorun ortadan kaldırıldı.
Bu sorun ortadan kaldırıl dı, kaldırılmasınada kimse insanlara bu kanserojen madde içerir bu boşta yüksek ateşte kullanmayın, tel ve benzeri temizlik aletleri ile temizlemeyin ve yalnızca tahta kaşık kullanın diye uyarmadı veya etiketlerine bununla ilgili bir şey yazılmadı.Anlayacağınız üzere iş işten geçti bari çocuklarımıza bulaşmasın diyelim.
Çelik Tencereler: Çelik tencereler mutfakların vazgeçilmez ve en çalışkan mutfak gereçlerinden bir tanesidir, Çelik tencerelerin artıları olduğu gibi eksileri de yok değil, ama bir çok acıdan gerçek seramik tencerelerden sonra güvenebileceğimiz ürünlerden bir tanesidir çelik tencereler. Çelik tencerelerin geç ısınması ve hemen soğuması yapısal olarak en belirgin özelliğidir. Son geliştirilen tencerelerde daha fazla ısı yayması için özel tabanlar geliştirilmiş ve kullanışlı şekilde olmaları sağlanmış. Çelik tencerelerde dikkat etmeniz konu ise tencereye uygun ocakta kullanılması çok önemli, kullandığınız ocağın alevi kesinlikle tencereden taşmamalıdır.
Çelik tencereler çizilmez değildirler, yine kullanacağınız karıştırıcı sivri ve tırtıklı olmamalı mümkünse her zaman tahta kaşık kullanılmalıdır. Çeliğin mutfaklarda kullanılmasının en temel noktası korozyon dan etkilenmemesi ve Nötür olamasıdır, bu şu anlama geliyor çelik hiç bir malzeme ile etkileşime girmez. En önemlisi kesin hijyen sağlaması için paslanmaz çeliğin temizlenmesinde kullanılan agresiv temizlik kimyasallarına karşı son derece dayanıklıdırlar.
Çelik tencerelerin kendilerini yenileme gibi bir özelliği de mevcuttur, içerisinde en az %10.5 krom içeren paslanmaz çelikler hava veya sudaki oksijenle reaksiyona girerek yüzeyde bir tabaka oluştururlar. Olası bir kimyasal reaksiyonda yüzeyin oksijenle teması halinde hemen kendisini onarmaya başlar ve nötür olması toksit reaksiyonları kesinlikle engellemektedir.
Aslında anlatılacak çok fazla özelliği olan çelik tencereler hakkında, şimdilik bu kadarını yazmakla yetiniyorum. Yazımın başındaki bütün soruların cevaplarını anlatmaya çalıştım.
Bim ve A101 Aktüel Ürünler HasÇevher Çelik Tencere Seti
Bim Aktüel de ve A101 aktüelde bulunan HasÇevher çelik tencereleri ise birinci önceliğimiz olan sağlık, ikincisi ise sağlamlık ve en önemlilerinden biri olan lezzet acısında değerlendirdiğimizde. Uygun standartlarda ve yapıya sahipler,Bim aktüel ve A101 aktüel ürünlerde bulunan HasÇevhere bağlı bu tencere seti güvenle alabileceğiniz ve uzun yıllar kullanabileceğiz yapıya sahip tencerelerin içerisinde, Firma yüksek standartlarda malzemeler kullanarak müşteri memnuniyeti en üst düzeyde tutmaya çalışmış, özellikle termo taban sıcaklıkları eşit yayarak yemeğinizin eşit miktarda ısınmasına ve lezzetli olmasına imkan sağlayacaktır.
Bizim tavsiyemiz çelik tencereden vazgeçmeyin, her şey bir yana sağlığınızdan ödün vermeyin. Bilinçli toplum bilinçli tüketicidir, bizim amacımızda topluma bilgi sunmaktır.
İyi alışverişler diler sağlıklı ve mutlu günler dileriz. En kısa sürede düdüklü tencereler hakkında da bir yazı yazacağım umarım okumaktan sıkılmazsınız saygılar.